Herdenking 10 Mei 2020

Herdenking 10 Mei 2020

Het was op 10 mei j.l. precies 80 jaar geleden dat Nederland door de Nazi’s werd aangevallen.

Honderden parachutisten werden er rond Den Haag gedropt. Gelijk om kwart over vier in de ochtend werd de Nieuwe Alexanderkazerne (nu staat daar het Intern. Strafhof) gebombardeerd. Daar vonden uiteindelijk in totaal 66 huzaren de dood. Grenadiers en Jagers (vanouds de beschermers van ons Koningshuis) bestreden de neergekomen parachutisten. Het vliegveld Ypenburg werd verdedigd door het 3e bataljon Grenadiers. Vele andere militaire onderdelen schoten te hulp. Waar onder zelfs opleidingstroepen die nog nooit geschoten hadden.

Op het vliegveld Ockenburg (nu staat daar de Intern. School, de golfclub en sportvelden) vocht het 22e Depotcompagnie Bewakingstroepen. Bij het vliegveld Valkenburg lag het Regiment Huzaren Motorrijders. Deze onderdelen en talloze andere zorgden er voor dat de parachutisten en luchtlandingstroepen hier een nederlaag leden.

Uiteindelijk heeft Nederland aan het einde van de middag van die 14e mei, nadat de stad Rotterdam gebombardeerd was, moeten capituleren.

Dat geheel is op zondag 10 mei 2020 herdacht op het Militaire Erehof waar 167 van deze militairen begraven liggen.

 

 

2 reacties

  1. Hele mooie herdenking!
    Zo hebben wij er toch bij kunnen zijn.
    Dankjewel aan iedereen die hier aan meegewerkt heeft.

    Hennie en Antoon Franken – van Velthoven

  2. We hebben het graag gedaan Antoon. Hopelijk kunnen we volgend jaar weer een ‘normale’ herdenking organiseren met veel belangstellenden.

Reacties zijn gesloten.