Battlefield tour 2024

Bus tour op 25 mei, 8 juni of 28 september

Nog beschikbare plaatsen op  25 mei:     VOL
Nog beschikbare plaatsen op  8 juni  :     VOL
Nog beschikbare plaatsen op 28 september:     3 plaatsen beschikbaar

In de vroege uren van vrijdag 10 mei 1940 brak voor Nederland de Tweede Wereldoorlog uit.
Troepen van Nazi-Duitsland vielen toen Frankrijk, Nederland, België en Luxemburg gelijktijdig binnen. Operatie Fall Gelb was begonnen.
In tegenstelling tot die andere landen had Nederland in ruim 100 jaar geen oorlog gekend.
De vijand bedacht een mogelijkheid om Nederland in één dag te veroveren. Den Haag werd omringd door 3 vliegvelden. Al deze vliegvelden werden aangevallen en door de vijand veroverd.
Hoe verdedigden wij ons? Hoe hebben wij het toch voor elkaar gekregen dat wij die 3 vliegvelden weer terug veroverden? Was die Slag om Den Haag een van de zeer weinige nederlagen die de troepen van Nazi-Duitsland tijdens de operatie Fall Gelb moesten incasseren?

Op die vragen krijgt u een antwoord tijdens de bustour Slag om Den Haag.
De tour brengt u naar het hulpvliegveld Ockenburg, het vliegveld Ypenburg, het vliegveld Valkenburg en het dorp Valkenburg. Bezoek aan het Torenmuseum met uitleg van ervaren gidsen ter plaatse, die u ook meenemen naar een positie waar u het slagveld Valkenburg kan overzien.

Vertrekpunt is de Haagse kant van het N.S.-station Den Haag-Mariahoeve (Aegonplein).
Aan de Voorburgse kant van het station is een groot parkeerterrein voor uw auto. De onderdoorgang van het station is vrij van NS-poorten. Het vertrekpunt is goed bereikbaar per fiets, bus, tram en trein.
Wij vertrekken om 09:30 uur. Wanneer u iets eerder bent, dan ontvangen wij u met koffie.
U reist die dag met een luxe touringcar van Brouwer Tours. Rond 16:45 uur zijn wij die dag weer terug op ons vertrekpunt.

Iedere deelnemer ontvangt een uitgebreide excursiegids.

De prijs van deze dag-tour  is  €  70,– per persoon en is incl. de lunch en excursiegids.
Voor het toezenden van een inschrijfformulier kunt u een email sturen naar  slagomdenhaag@gmail.com

Een dagschema en het inschrijfformulier vindt u hier (PDF)

De tours worden georganiseerd zonder winstoogmerk. Daarom kan het zijn dat bij onvoldoende inschrijving uw tour niet doorgaat. U kunt dan kiezen om over te boeken naar een andere tourdatum of terugstorten van uw reissom. Dus maak deze tour bij zo veel mogelijk personen in uw omgeving bekend.

Aan deze tour werken mee:
Vereniging Oud Valkenburg, Historische Vereniging Buitenplaats Ypenburg, Studiegroep Historisch Ockenburg en de Studiegroep Slag om Den Haag.

Wandel tour

De Studiegroep Historisch Ockenburg en de Stichting Herdenking Militaire Erehof ’s-Gravenhage organiseren in het kader van de Haagse Vrijheidsweken een battlefieldtour over het  “slagveld Ockenburgh” .
De wandeltour zal ongeveer 2,5 uur duren. Daarbij staan wij stil op punten waar het echt gebeurd is. Gewapend met plattegronden en foto’s van toen, gaan wij weer op dezelfde punten staan.
Start- en eindpunt is de voormalige Taverne Meer en Bosch aan de Heliotrooplaan.
Deze battlefield-wandelingen zijn op:
Zaterdag  13 april om 11:00 uur
Zondag    14 april om 11:00 uur
Zondag    21 april om 11:00 uur
Zondag    28 april om 12:00 uur
Zondag     5 mei om 12:00 uur

Aan deze wandeltour zijn geen kosten verbonden. Wel moet u zich met vermelding van uw telefoonnummer vooraf aanmelden. Dat kunt u mailen naar  sgho@hotmail.nl
Bij slecht weer (regen) gaat de wandeltour niet door. Daarover verwachten wij u de dag ervoor of op de dag zelf zo goed mogelijk te informeren.

Is er nader nieuws dan zullen wij u op deze plek informeren.
Blijf ons volgen !!