Dit jaar zal er op de Algemene Begraafplaats aan de Kerkhoflaan in Den Haag voor een vierde jaar lichtjes geplaatst worden op de graven van hen die slachtoffer zijn van de Tweede Wereldoorlog.
Dat doen wij op de namiddag voor kerst. Dus op dinsdag 24 december 2019.
De ontvangst is tussen half vier en vier uur in de ontvangstruimte van de begraafplaats.
Om exact vier uur zullen wij de ontvangstruimte gaan verlaten om vervolgens bijna een uur onderweg te zijn naar alle graven van de slachtoffers.
Wij bezoeken dan het Nederlandse Militaire Erehof. Vervolgens het Engelse Militaire Erehof (Royal Navy) uit de Eerste Wereldoorlog. En tenslotte het massagraf van burgers die omkwamen tijdens het bombardement van de Haagse wijk Bezuidenhout.
Maar in de loop naar de drie verschillende plekken, hiervoor genoemd, zullen wij in verschillende zijpaden ook een kaars plaatsen op het graf van hen die slachtoffer zijn en in een familiegraf begraven zijn.
Wanneer u op de begraafplaats komt dan kunt u al kaarsen zien branden op graven. Dat zijn graven van slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog die buiten onze looproute liggen.
Vooraf zullen wij als organisatie zorg dragen dat er ook een kaars op deze graven geplaatst wordt.
Vanuit de ontvangstruimte lopen wij over de begraafplaats eerst naar het Militaire Erehof met Nederlandse gesneuvelden uit de meidagen van 1940. Op weg daar naartoe passeren wij al graven van slachtoffers van de oorlog, waaronder een oud minister-president.
Bij ieder van die graven zullen wij een kaars plaatsen, zal in het kort verteld worden wie het is en welk lot hem trof. Bij een ieder sluiten wij af met een moment van stilte.
Op het Militaire Erehof plaatsen wij 167 kaarsen voor de 167 gesneuvelde militairen.
Ook hier een kort verhaal en een moment van stilte.
Hetzelfde op het Militaire Erehof van de Engelsen uit de Eerste Wereldoorlog.
Daarna lopen wij naar het massagraf van de burgers die omkwamen bij het bombardement van de wijk Bezuidenhout.
Het geheel sluiten wij daar af met een kerstlied.
Het zal dan tegen de klok van vijf uur zijn.
Na afloop zal de ontvangstruimte gesloten zijn.
Dus dinsdag 24 december a.s. op de Algemene Begraafplaats aan de Kerkhoflaan in Den Haag.
Ontvangst tussen half vier en vier uur in de ontvangstruimte van de begraafplaats. Komt u ook?